НОВИНИ

Скасовано мораторій на припинення розподілу газу споживачам, які мають заборгованість

19.01.2024

Мораторій на штрафи та пеню за несвоєчасну оплату, а також на відключення від послуг ЖКГ запровадили майже одразу після російського вторгнення. Рішення пояснювали потребою захистити українців. Постанова Кабінету Міністрів України № 206 від 5 березня 2022 року, зокрема, передбачала заборону:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати чи оплати не в повному обсязі

У зв’язку зі зловживанням мораторієм споживачами послуг борги досягли такого рівня, коли їх неможливо ігнорувати.

29.12.2023 року набрала чинності  Постанова Кабінету Міністрів України  №1405 від 29.12.2023 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг».

Ця постанова скасовує заборону (мораторій) на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також стягнення заборгованості з населення за житлово-комунальні послуги.

Скасування мораторію не стосується тимчасово окупованих територій  і там, де ведуться бойові дії. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Території на яких розташована газорозподільна система, що перебуває у господарському віданні, користуванні та експлуатації ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «КРЕМЕНЧУКГАЗ», яке є оператором газорозподільної системи (далі по тексту – Оператор ГРМ) в розумінні статті 37 Закону України «Про ринок природного газу» від 19.04.2015 року за №329-\111, не належить до затвердженого переліку тимчасово окупованих територій  і таких, де ведуться бойові дії.

Таким чином,  ПРАТ «КРЕМЕНЧУКГАЗ»  повідомляє, що з  29.12.2023 р. споживачам, які користуються послугою розподілу природного газу  та  мають заборгованість,  надання послуги може бути припинено у відповідності та з дотриманням вимог положень Кодексу газорозподільних систем затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 року №2494.

Якщо побутовий споживач не сплатив за спожитий газ протягом 10 днів після терміну, визначеного договором розподілу природного газу, постачальник має право застосувати заходи щодо відключення, надіславши письмове повідомлення. У ньому мають бути зазначені підстави та дата припинення газопостачання. Припинення розподілу не може бути здійснене раніше ніж через 3 дні після дати отримання повідомлення.

Відновлення газопостачання здійснюється Оператором ГРМ протягом 2 робочих днів у містах та 5 календарних днів у сільській місцевості після письмового звернення споживача (його постачальника), після усунення порушень (наприклад, погашення або реструктуризація боргу) та відшкодування витрат Оператору ГРМ на відключення/підключення до системи.

Маємо зазначити що заборона на відключення залишається у випадках:

– якщо нерухоме майно споживача було пошкоджене внаслідок бойових дій і якщо він повідомить про це відповідного виконавця комунальної послуги;

– якщо громадянин відсутній понад 30 календарних днів і повідомив про це надавача послуг. Для цього потрібно подати заяву й документальне підтвердження в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби (у тому числі отримані в іноземній державі), відбування покарання тощо.

Наголошуємо, що для запобігання припинення/відключення розподілу природного газу, нарахування та стягнення штрафів, пені, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасну та/або неповну плату за послугу з розподілу природного газу, необхідно своєчасно та в повному обсязі сплачувати за спожиту послугу.

КОНТАКТИ
Телефони
СЕРВІСИ