НОВИНИ

Починаємо платити за безпеку

29.12.2023

Про те, що криється за абревіатурою «ТО ВБСГ ББ» і коли чекати «третю платіжку» за газ.

За довгий час, поки в під’їздах багатоквартирних будинків ніхто не слідкував за газовими трубопроводами, вони застаріли і подекуди стали аварійними. Звісно, це – небезпека. Нове законодавство у грудні 2023 року остаточно поклало відповідальність за безпеку на самих споживачів.

Насамперед, пояснюємо, що таке ТО ВБСГ ББ – це послуга, а саме, Технічне Обслуговування Внутрішньобудинкової Системи Газопостачання Багатоквартирного Будинку. Отож йдеться лише про багатоквартирні будинки. І це роз’яснення – для їхніх мешканців.

По-друге, так звана «третя платіжка» приходитиме лише мешканцям того будинку, де здійснено це ТО – один раз на три роки, якщо будинку більше 25 років і раз на п’ять років, якщо будинку менше 25 років. Роботи проводитимуться згідно з графіком.

По-третє, розрахунок вартості послуги проводиться для кожного будинку окремо, залежно від його характеристик та згідно законодавству. У даному випадку це – «Методологія розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків» (Постанова НКРЕКП від 22.11.2023 року №2162). Але для кожної квартири конкретного будинку оплата буде однаковою, незалежно від кількості кімнат чи житлової площі.

І четверте: щоб приєднатися до умов договору про ТО ВБСГ ББ, кожному споживачеві не треба нікуди йти та стояти в чергах. Право підпису мають лише представники будинків. Якщо навіть представник будинку не підпише цей договір, то законодавство не передбачає укладання договору із кожною фізичною особою.

ВАЖЛИВО! З метою попередження надзвичайних випадків, пов’язаних із газом, під час проведення ТО мешканці повинні надати доступ фахівцям до квартир для відновлення газорозподілу. В іншому випадку це може призвести до затримки надання цієї послуги.

Нагадаємо, що технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків завжди було обов’язковим. Це – питання безпеки мешканців. Для них до 2015 року ця послуга була безплатною. Але потім її прибрали з тарифу Оператора ГРМ і переклали на споживачів, хоча порядок надання послуги остаточно затверджено лише тепер.

Подробиці у поясненні нашої фахівчині Галини КОВНЕР, начальниці відділу ТО ВБСГ ББ ПрАТ «Кременчукгаз»:

Галина Ковнер

«Основним документом що регламентує взаємовідносини споживача та організації, обслуговуючої внутрішньобудинкову систему газопостачання багатоквартирного будинку, є Наказ Міністерства енергетики України № 292 від 29 вересня 2023 року.

Цей наказ передбачає «колективного замовника» і «замовника за замовчуванням».

«Колективний замовник» – управитель багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, іншої уповноваженої співвласниками багатоквартирного будинку особи. У цьому випадку уповноважена особа підписує договір (зразок є в електронному вигляді) особисто, і далі несе відповідальність за всіх мешканців.

Якщо споживач не надав свої повноваження представнику будинку (колективному замовнику), то він вважатиметься «замовником за замовчуванням», тобто вважається, що такий споживач приєднався до умов договору.

Короткий покроковий перелік дій і сама пропозиція розміщені у вільному доступі на сайті ПрАТ «Кременчукгаз» у розділі «СПОЖИВАЧАМ» /«ТО ВБСГ БАГАТОПОВЕРХОВИХ БУДИНКІВ»./ ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ.

У цьому розділі є посилання на нормативні документи, визначення термінів, схема, порядок техобслуговування  та перелік робіт.

Так само в цьому розділі є «КАЛЕНДАРНИЙ ГРАФІК ТО ВБСГ», де оприлюднені графіки проведення ТО для конкретних будинків. Ми їх ретельно складаємо й постійно оновлюємо на сайті «Кременчукгазу». Там же розміщуємо розрахунки, зокрема, загальну вартість послуги на кожний окремий будинок і на кожну квартиру в цьому будинку. Сума залежить від технічних характеристик будинку: кількості стояків, кількості запірної арматури на газових вводах стояків, довжини лежака, кількості поверхів та віку будинків.

Рядок у платіжці називатиметься «Вартість ТО» або «Послуга ТО».

Першими її сплатять уже в січні мешканці вулиць Академіка Маслова та Івана Мазепи в Кременчуці, а також вулиці Гірників у Горішніх Плавнях.

Згідно з графіком, ТО за цими адресами проводитиметься із 3 по 18 січня 2024 року.

За 10 днів до проведення ТО ми повинні оповістити про це мешканців із проханням обов’язково надати доступ до кожної квартири. Якщо газовики не матимуть доступу, це ускладнить пуск газу. Фахівці вони повинні впевнитися у відсутності витоків газу в помешканнях, щоб уникнути аварійної ситуації.

В рахунках на оплату послуг з розподілу природного газу, які надійдуть частині споживачів у січні 2024 року, ми обов’язково коротко повідомимо про оплату послуги ТО ВБСГ багатоквартирного будинку. Ця інформація буде в платіжці. Для мешканців окремих населених пунктів ми роздрукуємо платіжки із роз’ясненням.

Щодо вартості послуги, то з кожної квартири в одному будинку вона буде однакова. Калькуляція для кожного будинку відображена на сайті «Кременчукгазу» у розділі «КАЛЕНДАРНИЙ ГРАФІК ТО ВБСГ».

Оплату споживачам виставлятимуть один раз на три роки, або один раз на п’ять років. Її можна здійснювати поступово протягом шести місяців.

Проводити ТО ВБСГ ББ має право не тільки Оператор ГРМ, а й організація, що має сертифікат на проведення даних робіт. Якщо управитель будинку повідомить нам протягом 15 календарних днів  з дати укладання договору на ТО із такою організацією, цей будинок не увійде до наших графіків».

Додамо, що протягом останніх років ми інформували споживачів про зміни в законодавстві у цій галузі, розповідали історію питання та проводили роз’яснення.

Залишаємося відкритими до питань, критики і співпраці.

Наш Центр обслуговування споживачів – +380 67 504 78 16 – у всіх застосунках: сюди можна писати в Телеграм і Вайбер.

Телефонувати можна за цими номерами:

м. Кременчук
(0536)78 04 04
+38(067)503 75 20
+38(095)720 00 36
+38(063)839 35 33

м. Горішні Плавні
(05348) 49 104
+38(067)503 75 20
+38(095)720 00 36
+38(063)839 35 33

Семенівка
(05341) 92604, 91981
+38(067)503 75 20
+38(095)720 00 36
+38(063)839 35 33

КОНТАКТИ
Телефони
СЕРВІСИ